UWAGA! W dniach od 13.01.2025 do 16.01.2025 przesyłki nie będą realizowane.

Blog

Jak poradzić sobie z anemią na diecie bezglutenowej?
30
LIP
2020
0

Jak poradzić sobie z anemią na diecie bezglutenowej?

Anemia jest bardzo powszechnym problemem, diagnozowanym u ok. 46% chorych na celiakię. Jest anemią na tle niedoborowym. Co jest jej bezpośrednią przyczyną? Nieleczona celiakia prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, tzw. spłaszczenia, co z kolei...
Czytaj więcej
Mielona Quinoa - co to takiego?
12
LIP
2020
0

Mielona Quinoa - co to takiego?

Mielona, bezglutenowa quinoa nazywana jest również komosą ryżową oraz ryżem peruwiańskim. Pomimo faktu niezaliczania jej do zbóż (jest pseudozbożem), przewrotnie określa się ją jako „zboże Inków” oraz „matka...
Czytaj więcej
Czy produkty oznaczone jako bezglutenowe są bezpieczne dla celiaków?
07
LIP
2020
0

Czy produkty oznaczone jako bezglutenowe są bezpieczne dla celiaków?

Wielu z Was pewnie nie raz zadawało sobie takie pytanie. Generalnie odpowiedź powinna być twierdząca. W końcu produkty specjalnego przeznaczenia jakim są właśnie te noszące na sobie oznaczenie przekreślonego kłosa, muszą spełniać odpowiednie kryteria...
Czytaj więcej
Naleśniki z mąki z amarantusa
17
CZE
2020
1

Naleśniki z mąki z amarantusa

Amarantus zwany inaczej szarłatem od czasów starożytnych był wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą zarówno nasion jak i liści wzbudził duże zainteresowanie w wielu regionach świata. Już w 1975 roku...
Czytaj więcej
Kilka słów o mące gryczanej
11
GRU
2019
0

Kilka słów o mące gryczanej

Uprawiana już niemal 2000 lat p.n.e w górskich rejonach Indii, rozpowszechniła się w chinach, Korei oraz na wyspach Japońskich, by w końcu na przełomie XII i XIII wieku za sprawą najazdu Tatarów trafić również do Europy. Mowa o gryce -...
Czytaj więcej
Scroll Top icon