Amarantus zwany inaczej szarłatem od czasów starożytnych był wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą zarówno nasion jak i liści wzbudził duże zainteresowanie w wielu regionach świata. Już w 1975 roku został wyróżniony przez Narodową Akademię Nauk Stanów Zjednoczonych w rankingu roślin o najbardziej obiecujących wartościach i niewykorzystanym potencjale.
Z pośród licznych zalet tego pseudozboża na uwagę zasługuje wysoka zawartość białka o dobrze zbilansowanym profilu aminokwasowym (zawiera 8 niezbędnych aminokwasów, charakteryzuje się wysoką zawartością lizyny, co odróżnia go od innych ziaren). Odznacza się wysoką zawartością błonnika, co wpływa korzystnie na procesy trawienne. Jest źródłem skwalenu, który dzięki właściwościom przeciwutleniającym wykazuje działanie antykancerogenne, bywa pomocny w walce z hipercholesterolemią i chorobami serca. Amarantus nie zawiera glutenu, a jednocześnie jest dobrym źródłem wapnia. To istotna informacja dla osób ze świeżo zdiagnozowaną celiakią, bowiem w wyniku uszkodzenia kosmków jelitowych często dochodzi do wtórnej nietolerancji laktozy, wymagającej tymczasowego wyeliminowania nabiału z diety, w skutek czego często pojawiają się problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego.
Wiemy już, że amarantus warto jeść. Pora więc odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób uwzględnić go w swojej diecie. Mąka z tego pseudozboża doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba, muffinek czy ciast. Pamiętajmy by podczas zakupów zwrócić uwagę na to, by produkt posiadał licencjonowany znak czystego kłosa, który daje nam gwarancję bezglutenowości. Warunki te spełnia mąka z nasion amarantusa oferowana przez firmę GRANO. Jeśli znajdziecie się w jej posiadaniu koniecznie wypróbujcie przepis na naleśniki zamieszczony poniżej. Wyglądem oraz smakiem przypominają te pszenne, na dodatek są elastyczne i co tu dużo mówić: po prostu przepyszne! Doskonale komponują się zarówno z wytrawnym jak i słodkim farszem, dlatego możemy podać je na milion sposobów.
Składniki:
½ szklanki mąki z amarantusa GRANO
2 jajka
Pół szklanki mleka ( można również użyć mleczko kokosowe lub migdałowe)
1 łyżka oleju
szczypta soli
olej do wysmarowania patelni
Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, cienką warstwę ciasta wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Przed nałożeniem farszu warto odłożyć naleśniki na kilka minut, by ciasto stało się elastyczne. Jeśli będziemy chcieli zawinąć je od razu po usmażeniu może popękać.
Jimoh, Muhali Olaide; Anthony Jide Afolayan; Francis Bayo Lewu, “Suitability of Amaranthus species for alleviating human dietary deficiencies”, South African journal of botany. SAAB, 2018 Mar., v. 115, p. 65-73. 115
Kavita Peter, Puneet Gandhi, “Rediscovering the therapeutic potential of Amaranthus species: A review”, Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences, Vol 4, Iss 3, Pp 196-205 (2017)
Konińska G., Marczewska A, Żródlam M., :Celiakia i dieta bezglutenowa praktyczny poradnik, Warszawa 2014
Gabriel Matías Luis, Beatriz Rebeca Hernández Hernández, Vicente Peña Caballero, Nahúm Guillermo Torres López, Víctor Adrián Espinoza Martínez, Laura Ramírez Pacheco, “Current and potential uses of Amaranth (Amaranthus spp.)”, Jounal of Negative and No Positive Results, Vol 3, Iss 6, Pp 423-436 (2018)
0 komentarz(y)