Mąka jaglana jest pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa – jednej z najstarszych roślin
zbożowych świata. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, proso wyjątkowo odporne jest na
susze, szkodniki, a także rozmaite choroby. Szczególną popularność proso zyskało w krajach
rozwijających się (m.in. Chiny, Indie oraz Nigeria). Stało się tam żywnością wysokoenergetyczną,
pomagającą ograniczyć problem niedożywienia. W Azji Wschodniej uprawiane jest od co najmniej 10.000 lat, natomiast Indie stały się największym producentem tej rośliny. Nic więc dziwnego, że w Europie, także w Polsce, proso i produkty z niego wytwarzane cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

 


Dlaczego w takim razie warto wybrać mąkę jaglaną? Odpowiedź jest prosta – wysoka wartość
odżywcza! Roślina jest dobrym źródłem białka (średnia zawartość w ziarnach 11%, o bardzo dobrej
przyswajalności około 85%), do tego bogactwo aminokwasów egzogennych (leucyna, izoleucyna,
metionina) oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, fosfor, potas). Zboże to stanowi także
bogate źródło witamin z grupy B, które poprawiają koncentrację, odporność oraz stan naszej skóry,
włosów i paznokci. Roślina może pochwalić się dużą zawartością tłuszczów (korzystnych steroli,
trójglicerydów, kwasów tłuszczowych) przy ich przyswajalności na poziomie aż 90%. Warto zwrócić
uwagę na zasadotwórcze właściwości rośliny. Ziarna prosa na tle innych zbóż wykazują relatywnie
niską alergenność.


Mąkę jaglaną szczególnie poleca się osobom na diecie bezglutenowej, a także lekkostrawnej.
Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu doskonale nada się do wypieków. Mąka jaglana ma
charakterystyczny delikatnie orzechowy smak, pomoże w przygotowaniu pysznego pieczywa,
naleśników, ciast, ciasteczek, pierogów, a także innych specjałów! Nada się również jako zagęszczacz
do sosów i zup, a także spisze się będąc składnikiem kleików. W wariancie mieszanki z innymi mąkami
może być stosowana do produkcji makaronów.


Bezglutenowa mąka jaglana to kolejna niezawodna propozycja, którą warto posiadać w
swych kuchennych zapasach! Wysoka wartość odżywcza, szerokie spektrum zastosowań i
niepowtarzalny smak, to tylko kilka zalet, które koniecznie musisz sprawdzić. Włącz ją w swój
codzienny jadłospis, a obiecujemy – z pewnością nie pożałujesz!

Piśmiennictwo
A. S.M. Saleh, Q. Zhang, J. Chen i Q. Shen (2013), „Millet Grains: Nutritional Quality, Processing, and
Potential Health Benefits”, Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety Vol.12, 2013
Sarita, E. Sing (2016), „Potential of Millets: Nutrients Composition and Health Benefits”, Journal of
Scientific and Innovative Research 2016
I. Przetaczek-Rożnowska i E Bubis (2016) „Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na
celiakię” Kosmos Vol. 65 2016
A. Mikulec i S. Kowalski (2017), „Wpływ dodatku mąki jaglanej na jakość pieczywa”, ŻYWNOŚĆ.
Nauka. Technologia. Jakość, 2017