Blog

Naleśniki z mąki z amarantusa
17
CZE
2020
0

Naleśniki z mąki z amarantusa

Amarantus zwany inaczej szarłatem od czasów starożytnych był wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą zarówno nasion jak i liści wzbudził duże zainteresowanie w wielu regionach świata. Już w 1975 roku...
Czytaj więcej
Kilka słów o mące gryczanej
11
GRU
2019
0

Kilka słów o mące gryczanej

Uprawiana już niemal 2000 lat p.n.e w górskich rejonach Indii, rozpowszechniła się w chinach, Korei oraz na wyspach Japońskich, by w końcu na przełomie XII i XIII wieku za sprawą najazdu Tatarów trafić również do Europy. Mowa o gryce -...
Czytaj więcej
Chleb razowy, graham, z ziarnami….. czyli nomenklaturowe labirynty przy zakupie pieczywa
11
GRU
2019
0

Chleb razowy, graham, z ziarnami….. czyli nomenklaturowe labirynty przy zakupie pieczywa

Oficjalne statystyki podają, że przeciętny Polak zjada około 45 kg rocznie lub ponad 120 g dziennie. Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, usytuowany u podstawy piramidy żywieniowej. Jadamy go w wielu odmianach, pod różnymi...
Czytaj więcej
Scroll Top icon