Choroba Duhringa (DH) – opryszczkowate zapalenie skóry; jest przewlekłą chorobą pęcherzykową przebiegającą z silnym świądem. Oprócz zmian o charakterze pęcherzowym występuje również glutenozależna enteropatia (patologiczny stan w...
Obawiasz się, że Twoja dieta może powodować niedobory? A co jeśli możesz jeść pyszne, bogate w witaminy i składniki mineralne pieczywo, a wszystko to przy minimalnym nakładzie pracy? Zespół technologów firmy Grano opracował recepturę mieszanki...
Mąka jaglana jest pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa – jednej z najstarszych roślinzbożowych świata. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, proso wyjątkowo odporne jest nasusze, szkodniki, a także rozmaite choroby. Szczególną popularność...
Anemia jest bardzo powszechnym problemem, diagnozowanym u ok. 46% chorych na celiakię. Jest anemią na tle niedoborowym. Co jest jej bezpośrednią przyczyną? Nieleczona celiakia prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, tzw. spłaszczenia, co z kolei...
Mielona, bezglutenowa quinoa nazywana jest również komosą ryżową oraz ryżem peruwiańskim. Pomimo faktu niezaliczania jej do zbóż (jest pseudozbożem), przewrotnie określa się ją jako „zboże Inków” oraz „matka...