Obawiasz się, że Twoja dieta może powodować niedobory? A co jeśli możesz jeść pyszne, bogate w witaminy i składniki mineralne pieczywo, a wszystko to przy minimalnym nakładzie pracy? Zespół technologów firmy Grano opracował recepturę mieszanki bezglutenowej do samodzielnego wypieku chleba promnickiego z ziarnami. 8 kroków, tylko tyle wystarczy zrobić by własnoręcznie przygotować smaczny, bezpieczny dla chorujących na celiakię chleb.

W składzie znajdziemy między innymi siemię lniane, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, pestki dyni oraz słonecznika, obniżające indeks glikemiczny, i dostarczają witaminy E, zwanej witaminą młodości, a także wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B. Zastosowano również bogatą w białko mąkę gryczaną, mąkę z wiesiołka i mieloną łuskę babki płesznik, dzięki czemu łączna zawartość błonnika wynosi w chlebie 11,6g/100g, a białka 14,6g/100g.

Chleb promnicki z ziarnami to doskonała odmiana dla osób, którym znudziło się już miękkie, zazwyczaj przypominające tekturę pieczywo bezglutenowe oferowane sklepach. Dzięki zastosowaniu kilku rodzajów mąk oraz dodatków w postaci pestek pieczywo bardzo dużo zyskuje na wartości odżywczej i smaku.

Nie żebyśmy się chwalili… ale niejednokrotnie słyszeliśmy od konsumentów, że to najlepszy chleb z mieszanki jaki jedli ☺


A.Ceglińska, M. Darmetko, T. Haber, J. Jankowska, P. Karpiński, M. Obiedziński, R. Tarasiewicz (2017) „Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych”, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 1/2017

Gambuś H., “ Nasiona lnu Oleistego (linum usitatissimumL) jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakośc, 2005, 4 (45) Supl., 61 – 74