Czy mąka z siemienia lnianego powinna znaleźć miejsce w Twojej kuchennej szafce? Odpowiedź zdecydowanie brzmi TAK!
Len jest rośliną uprawianą praktycznie na całym świecie, która ze względu na swoje właściwości może zostać włączona do grona „super foods”. Co zatem kryją w sobie te drobne ziarenka? Ponad 40% ich składu stanowi tłuszcz, w tym szczególnie ważne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6, odpowiadające m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz regulację ciśnienia krwi.
Wykazano korelację pomiędzy spożywaniem nasion lnu a obniżeniem poziomu trójglicerydów w surowicy krwi, które są uznawane jako jeden z czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Siemię lniane jest również cennym źródłem błonnika pokarmowego (28% suchej masy), zawiera zarówno frakcję rozpuszczalną jak i nierozpuszczalną. Błonnik wpływa korzystnie chociażby na perystaltykę jelit oraz poziom cholesterolu. Frakcje rozpuszczalne zapobiegają biegunkom i wzdęciom poprzez pozytywny wpływ na skład mikroflory jelitowej. Zawarte w siemieniu lnianym ligniny regulują gospodarkę hormonalną kobiet oraz wpływają na rozwój masy kostnej. Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość białka, którego podaż na dietach wykluczających gluten bywa zbyt niska oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, cynk i żelazo. Dodatek lnu do posiłków ułatwia pokrycie zapotrzebowania na witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
Mąka z siemienia lnianego oferowana przez firmę Grano powstaje w wyniku przemiału surowych, nieprażonych ziaren, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych. Badania wykazują, że dodatek zmielonego lnu do pieczywa bezglutenowego powodował wzrost jego objętości oraz spowolnił procesy twardnienia. Dodatkowo wypiek został dzięki niemu wzbogacony w białko, błonnik oraz makro i mikroelementy. Tak więc zastosowanie mąki z siemienia jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowotnego jak i technologicznego.
Achremowicz, B. Ceglińska, A. Darmetko, M. Haber, T. Jankowska, J. Karpiński, P. Obiedziński, M. Tarasiewicz, R., “Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych“, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, str. 97-109
Gambuś H., “ Nasiona lnu Oleistego (linum usitatissimumL) jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakośc, 2005, 4 (45) Supl., 61 – 74
Ekiert K., Dochniak M., “Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?”, Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408
Bartkowski Lech, „Nasiona lnu- naturalne źródło zdrowia i urody”, Chemik, 2013, 67, 3, 186-
0 komentarz(y)