UWAGA. W związku z urlopem, wszystkie zamówienia złożone od dnia 15.07 do 23.07 włącznie, zostaną wysłane w poniedziałek - 24.07.2023. Za utrudnienia przepraszamy.
Mąka z amarantusa powstaje w wyniku przemiału ziaren amarantusa. Wspomaga system odpornościowy, dzięki czemu organizm szybciej radzi sobie ze stanami zapalnymi. Skwalen wchodzący w skład frakcji lipidowej amarantusa chroni przed działaniem promieni ultrafioletowych oraz jest rewelacyjnym antyoksydantem, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia organizmu. Zawiera ok. 17% białka roślinnego o wartości odżywczej przekraczającej wartości białka zwierzęcego, a także dwukrotnie więcej błonnika pokarmowego niż otręby zbożowe! Polecana sportowcom oraz osobom będącym na diecie wysokobiałkowej, bezglutenowej, lekkostrawnej oraz redukcyjnej.
Wartość odżywcza
w 100g
%RWS*
Wartość energetyczna
1688 kJ / 401 kcal
20%
Tłuszcz
7,7 g
11%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,9 g
10%
Węglowodany
61,5 g
24%
- w tym cukry
1,7 g
2%
Błonnik
12,8 g
-
Białko
15,1 g
30%
Sól
0,06 g
1%
Tabela wartości odżywczych. *RWS - Referencyjne wartości spożycia.
Amarantus zwany inaczej szarłatem od czasów starożytnych był wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą zarówno nasion jak i liści wzbudził duże zainteresowanie w wielu regionach świata. Już w 1975 roku został...
Anemia jest bardzo powszechnym problemem, diagnozowanym u ok. 46% chorych na celiakię. Jest anemią na tle niedoborowym. Co jest jej bezpośrednią przyczyną? Nieleczona celiakia prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, tzw. spłaszczenia, co z kolei przyczynia się do...
Czy mąka z siemienia lnianego powinna znaleźć miejsce w Twojej kuchennej szafce? Odpowiedź zdecydowanie brzmi TAK! Len jest rośliną uprawianą praktycznie na całym świecie, która ze względu na swoje właściwości może zostać włączona do grona „super foods”. Co...
Amarantus (szarłat) – prawdziwy król Ameryki Południowej. Jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Uwielbiany przez Azteków, Majów oraz Inków. Stał się podstawą żywienia wielu nacji. Docenia się go za ciekawy smak jak i niezwykłe...
Pszenica, można znaleźć ją właściwie wszędzie i mieć wrażenie że przemysł spożywczy nie może bez niej się obejść. Uchodzi za jedno z podstawowych zbóż. Czy zatem jej zastąpienie może być tak kłopotliwe na diecie bezglutenowej? Czy możliwe jest znalezienie bezglutenowej...