Biszkopt:


- 5 jajek
- 140g cukru
- 130g mąki uniwersalnej bezglutenowej GRANO
- 25g kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

W misce wymieszać dokładnie mąkę uniwersalną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka jajek ubijać z cukrem, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Następnie dodać żółtka i wymieszać z pianą. Do powstałej masy dodawać porcjami suche składniki i mieszać delikatnie aż do ich połączenia. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką uniwersalną.
Piec w 170oC około 40 minut.

Warstwa orzechowa:
- 5 białek
- 150g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 200g orzechów włoskich

Orzechy posiekać drobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać proszek do pieczenia oraz mąkę uniwersalną i wymieszać dokładnie. Na koniec dodać posiekane orzechy. Otrzymaną masę przełożyć do blachy (tej samej co do biszkoptu) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170oC około 35 minut.

Krem waniliowy:
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bezglutenowego
- 100g masła o temp. pokojowej


W 200ml mleka rozpuścić budynie, pozostałe 500ml zagotować w garnku. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek i zagotować ciągle mieszając. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło ucierać mikserem stopniowo dodając porcje budyniu aż do otrzymania puszystej konsystencji.

Polewa:
- 1 tabliczka czekolady


Biszkopt przekroić na dwie części. Jedną wyłożyć na dno blachy i rozprowadzić na nim połowę kremu. Na krem położyć warstwę orzechową i przykryć pozostałą, drugą częścią kremu waniliowego. Całość przykryć drugą połową biszkoptu. Gotowe ciasto polać roztopioną czekoladą.