Pierwsze ślady jej upraw pochodzą z Meksyku i datowane są na 5500 r. p. n.e. natomiast w Europie pojawiła się dopiero wraz z Krzysztofem Kolumbem. Indianie uważali ją za roślinę świętą, a na całym świecie już od lat była używana w medycynie naturalnej, dziś przez dzieci jest kojarzona głównie z Halloween. Mowa o dyni, a dokładniej mące z jej pestek, która znajduje się w bezglutenowej ofercie firmy GRANO.

Z punktu widzenia osoby chorującej na celiakie jej niekwestionowanym atutem jest brak glutenu, jednak to dopiero pierwsza z licznych zalet jakie oferuje nam mąka z pestek dyni. Jakie korzyści możemy czerpać z jej zastosowania? Wysoka zawartość białka, w 100g znajduje się 47,9g dzięki czemu jej zastosowanie w wypiekach może znacznie podnieść ilość tego makroskładnika w diecie. Olej znajdujący się w pestkach dyni jest bogaty nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne przy profilaktyce miażdżycy. Pestki dyni są bardzo dobrym źródłem potasu (809mg/100g) dzięki czemu mają korzystny wpływ na regulację ciśnienia tętniczego oraz prawidłową pracę mięśni szkieletowych oraz mięśnia sercowego.

Zawarty w dyni cynk wywiera korzystne działanie na układ rozrodczy, wpływa pozytywnie na kondycję gruczołu krokowego u mężczyzn.  Badania sugerują, że związki obecne w dyni wykazują właściwości hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom glukozy we krwi. Dynia posiada również liczne związki o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym.

Poza walorami prozdrowotnymi zastosowania mąki z pestek dyni warto zwrócić uwagę również na te kulinarne, świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba czy ciast, a także przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych naleśników. Możemy ją stosować jako zagęstnik do zup, sosów, past na kanapki oraz koktajli. Nadaje smakowi głębi i orzechowego charakteru.


Piśmiennictwo:

Bartosz Kulczyński , Magdalena Człapka-Matyasik , Anna Gramza-Michałowska, „Wartość żywieniowa dyni”, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701

Zygmunt Zdrojewicz , Agata Błaszczyk, Magdalena Wróblewska, „ Dynia zdrowa, ale zapomniana”, Med Rodz 2016; 19(2): 70-74