Duży zapas BEZGLUTENOWEJ MĄKI JAGLANEJ przydaje się w każdej bezglutenowej kuchni. Dlaczego? Można z niej przygotować całą masę pyszności, od pysznych ciast wielkanocnych, po śniadaniowe GOFRY I NALEŚNIKI, na które mamy dla was przepis. Oczywiście są całkowicie bezglutenowe.
Naleśniki jaglane
Składniki:
-1 szklanka mąki jaglanej
-2 jaja
-szklanka mleka
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-2 łyżki oleju
Mąkę zmiksować z jajkami i mlekiem, dodać cukier waniliowy i olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gofry jaglane
Składniki:
-150g mąki jaglanej
-szczypta soli
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-50g masła
-2 jaja
-250ml mleka
-3 łyżeczki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
Mąkę, sól, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać roztopione masło, żółtka jaj i mleko. Całość zmiksować. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Na rozgrzaną gofrownicę przesmarowaną lekko olejem nałożyć porcję ciasta i piec na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.
0 komentarz(y)