Duży zapas BEZGLUTENOWEJ MĄKI JAGLANEJ przydaje się w każdej bezglutenowej kuchni. Dlaczego? Można z niej przygotować całą masę pyszności, od pysznych ciast wielkanocnych, po śniadaniowe GOFRY I NALEŚNIKI, na które mamy dla was przepis. Oczywiście są całkowicie bezglutenowe. 

 

 

 

 

 

Naleśniki jaglane

Składniki: 

-1 szklanka mąki jaglanej

-2 jaja

-szklanka mleka

-1 łyżeczka cukru waniliowego

-2 łyżki oleju

 

Mąkę zmiksować z jajkami i mlekiem, dodać cukier waniliowy i olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

Gofry jaglane

Składniki:

-150g mąki jaglanej

-szczypta soli

-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-50g masła

-2 jaja

-250ml mleka

-3 łyżeczki cukru pudru

-1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Mąkę, sól, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać roztopione masło, żółtka jaj i mleko. Całość zmiksować. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Na rozgrzaną gofrownicę przesmarowaną lekko olejem nałożyć porcję ciasta i piec na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.