Drodzy, mamy dla was pyszny i prosty przepis na domową szarlotkę. Możecie ją przygotować bez konieczności obierania i krojenia kilogramów jabłek, dlatego szczególnie przypadnie do gustu tym z Was, którzy nie mają ochoty na długie godziny w kuchni. Przetestujcie ją w te Święta i dajcie nam znać jak smakowała. Przepis znajdziecie poniżej.

 

 

 

 

 

Składniki: 

-300g mąki jaglanej

-60g mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-60g cukru pudru

-180g masła

-1 jajo

-1 słoik (780g) jabłek prażonych w kostce

-1 łyżeczka cynamonu

 

Jabłka przełożyć do miseczki i wymieszać je z cynamonem, opcjonalnie można lekko posłodzić.

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier puder wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i jajo i zagnieść kruche ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części. Większą wyłożyć na dnie tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej masłem i posypanej dowolną bezglutenową mąką. Na spód wyłożyć jabłka a następnie na tarce jarzynowej zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!