Święta wielkanocne są coraz bliżej, dlatego przez najbliższe dwa tygodnie podzielimy się z wami masą przepisów z tej okazji. Na pierwszy ogień prezentujemy wam pyszną, BEZGLUTENOWĄ BABKĘ!

Ciasto jest na bazie mąki jaglanej, a roślina ta jest bogata w aminokwasy egzogenne (leucyna, izoleucyna, metionina) oraz składniki mineralne (magnez, żelazo, fosfor, potas). Zapraszamy was do testowania przepisu, który znajdziecie poniżej.  

Składniki: 

- 2 szklanki mąki jaglanej

-4 jaja

-100ml oleju

-100ml jogurtu naturalnego

-100g cukru

-1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

-skórka otarta z całej cytryny

 

W misce zmiksować całe jaja z cukrem na gładką masę. Dodać olej i jogurt ciągle miksując na małych obrotach. Dodać mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny. Masę przelej do formy i piecz 45 min w temp 180 stopni.