Poniżej przepis na tarte z wykorzystaniem mąki uniwersalnej:

 

Składniki na spód:

 

150g mąki uniwersalnej

100g masła

125g sera typu włoskiego

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ją przez 20 minut w zamrażalniku. Następnie rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką uniwersalną i wyłożyć do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

 

Farsz:

 

Pól pora- biała część

Mała cukinia

100g sera feta

5 kolorowych pomidorów koktajlowych

Olej do smażenia

3 jaja

Pół szklanki śmietany 30%

Sól

Pieprz

Zioła prowansalskie

 

Pora i cukinię podsmażyć na łyżce oleju. Rozłożyć na podpieczonym spodzie. Pokroić ser feta w kostkę i rozłożyć równomiernie na spodzie z cebulą i fetą. Przygotować masę jajeczną: jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami, a następnie wylać na spód. Na wierzchu poukładać pomidory koktajlowe pokrojone na połówki. Piec w 190 stopniach około 40 minut.