Poniżej przepis na tarte z wykorzystaniem mąki uniwersalnej:
Składniki na spód:
150g mąki uniwersalnej
100g masła
125g sera typu włoskiego
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ją przez 20 minut w zamrażalniku. Następnie rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką uniwersalną i wyłożyć do natłuszczonej formy do tarty. Nakłuć widelcem i podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Farsz:
Pól pora- biała część
Mała cukinia
100g sera feta
5 kolorowych pomidorów koktajlowych
Olej do smażenia
3 jaja
Pół szklanki śmietany 30%
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Pora i cukinię podsmażyć na łyżce oleju. Rozłożyć na podpieczonym spodzie. Pokroić ser feta w kostkę i rozłożyć równomiernie na spodzie z cebulą i fetą. Przygotować masę jajeczną: jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami, a następnie wylać na spód. Na wierzchu poukładać pomidory koktajlowe pokrojone na połówki. Piec w 190 stopniach około 40 minut.
0 komentarz(y)