Poszukujesz nowych smaków? Zapraszamy was do wypróbowania w kuchni mąki z czerwonej soczewicy! Jej zaletą nie są jedynie wartości odżywcze. Miłośnicy kuchennych eksperymentów pokochają ją również za oryginalny smak. Zerwij z nudą w kuchni dzięki naszym 3 przepisom.

 

 

 

Ciasteczka czekoladowe z maki z soczewicy czerwonej

Składniki:

- 1,5 szkl. mąki z czerwonej soczewicy

- 3/4 szkl. cukru

- 0,5 szkl. rozpuszczonego masła

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 jajko

- szczypta soli

- 0,5 szkl. rozpuszczonej czekolady

- 0,5 kostki rozgniecionej na kawałeczki czekolady

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wlać rozpuszczone masło i cukier i miksować chwilę tak aby cukier się rozpuścił. Dodać jajko i znów chwilę miksować do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i znów miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i całość powoli wmieszać do masy. Do jednolitej mieszanki dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę. Odbierać stopniowo kęsy ciasta i formować z nich kuleczki. Każdą kuleczkę spłaszczyć i układać na blasze. Piec około 10 min. Pozostawić na blasze do ostygnięcia.

 

Naleśniki soczewicowe

- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

- 1/2 szklanki mąki z czerwonej soczewicy

- 1 jajko

- 1 szklanka mleka

- 1/2 szklanki wody

- 1 łyżka oleju

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Smażyć na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor z obu stron.

 

Domowy makaron z soczewicy

- 1 szklanka maki z czerwonej soczewicy + trochę do posypania ciasta przed wałkowaniem
- ok. ½ szklanki wody
- szczypta soli
- ½ łyżeczki kurkumy – dla podkręcenia koloru

 

Przygotowanie: 

W misce łączymy mąkę z soczewicy i kurkumę. Stopniowo wlewamy wodę. Masę mieszamy wyrabiamy ręcznie. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką z soczewicy, posypujemy je również z wierzchu i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy dowolne kształty. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut .