Przedstawiamy wam 3 pyszne przepisy, w których wykorzystacie mąkę z ciecierzycy. Na obiad domowy makaron, który świetnie nadaje się do zup. A na deser muffinki i czekoladowe brownie. Zapraszamy do testowania w domowym zaciszu :)

 

 

 

 

 

Brownie

Składniki:

- 1 szklanka mąki z ciecierzycy

- 3/4 szklanki cukru

- 1/2 szklanki kakao

- 1 szklanki wody

- 1/2 szklanko oleju

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dolej wodę, olej, wbij całe jajo pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
Całość dokładnie wymieszaj i przelej do formy keksowej (wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej mąką).

Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wystudź, można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Makaron z ciecierzycy

Składniki na 4 porcje:

- 2,5 szklanki mąki z ciecierzycy

- 2 jajka

- 4 łyżki oleju

- 6 łyżek wody
- szczypta soli

 

Przygotowanie:

Z mąki z ciecierzycy, jajek, oleju, szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Stolnicę dobrze oprószyć mąką. Ciasto przekroić na dwa kawałki. Jeden przykryć ścierką, a drugi cienko rozwałkować. Pokroić nożem na cienkie paski. Ciasto przykryć ścierką, aby nie wyschło.
Zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić do niej makaron i od wypłynięcia gotować około 2-3 minuty. Odcedzić.
Podawać np. z pesto.


Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy

Składniki: 
- szklanka jasnej mąki orkiszowej

- szklanka mąki z ciecierzycy,
- szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 3/4 szklanki cukru,

- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju,

- 3/4 szklanki jagód

 

Przygotowanie: 

W jednej misce połączyć suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać jagody. Piec w 180 stopniach około 25 minut.