Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was pyszne, bezglutenowe ciasteczka imbirowe, nie tylko na Święta ;) 

Dzięki imbirowi i cynamonowi w składzie, ciasteczka wychodzą wyjątkowo aromatyczne. A po upieczeniu możecie je udekorować, tak samo jak pierniczki. Zapraszamy do testowania przepisu. 

 

 

 

 

Składniki:

 

-500g mieszanki uniwersalnej

-120g masła

-1 jajo

-3-4 łyżki miodu

-szczypta soli

-1 łyżka mielonego imbiru

-2 łyżeczki cynamonu

-50g cukru

-1 łyżeczka sody

-200g powideł śliwkowych

 

Do miski wsypać suche składniki: mieszankę uniwersalną, szczyptę soli, imbir, cynamon, cukier i sodę. Całość przemieszać. Następnie dodać całe jajo, masło pokrojone na kawałki, powidła i miód. Całość wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto pozostawić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić je na pół i rozwałkować na grubość około 0,5cm po czym za pomocą foremki wycinać kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach około 15 minut. Gotowe!