Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was pyszne, bezglutenowe ciasteczka imbirowe, nie tylko na Święta ;)
Dzięki imbirowi i cynamonowi w składzie, ciasteczka wychodzą wyjątkowo aromatyczne. A po upieczeniu możecie je udekorować, tak samo jak pierniczki. Zapraszamy do testowania przepisu.
Składniki:
-500g mieszanki uniwersalnej
-120g masła
-1 jajo
-3-4 łyżki miodu
-szczypta soli
-1 łyżka mielonego imbiru
-2 łyżeczki cynamonu
-50g cukru
-1 łyżeczka sody
-200g powideł śliwkowych
Do miski wsypać suche składniki: mieszankę uniwersalną, szczyptę soli, imbir, cynamon, cukier i sodę. Całość przemieszać. Następnie dodać całe jajo, masło pokrojone na kawałki, powidła i miód. Całość wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto pozostawić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić je na pół i rozwałkować na grubość około 0,5cm po czym za pomocą foremki wycinać kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach około 15 minut. Gotowe!
0 komentarz(y)