Pierogi to coś na co chyba każdy z nas ma czasami ochotę. Dlatego nie wyobrażamy sobie diety bezglutenowej bez pierogów! Jeśli chodzi o farsz, każdy z nas ma swojego ulubieńca, więc przygotowaliśmy dla was przepis na BEZGLUTENOWE ciasto, z którego ulepicie pierogi z dowolnym farszem.

 

Składniki na ciasto:

- 300g mieszanki uniwersalnej

- 4 łyżki oleju

- pół łyżeczki soli

-1 szklanka gorącej wody

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie na podsypanej mieszanką uniwersalną stolnicy rozwałkować je na cienki placek (sam wałek też powinien być nacierany mąką, jeśli jest drewniany niepowlekany). Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki po czym nakładać farsz łyżeczką lub układać przygotowane wcześniej kulki farszu i sklejać. Ulepione pierogi układać pojedynczą warstwą na przygotowanej tacy po czym wrzucać na gotującą się lekko osoloną wodę. Gotować około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch, a następnie wyjąć i polać masłem, podsmażoną cebulką lub skwarkami w zależności od rodzaju użytego farszu.