Domowych słodyczy ciąg dalszy!
Tym razem mamy dla was pyszny, bezglutenowy placek z jabłkami. Idealne ciasto na rodzinne spotkania i spokojne wieczory w domowym zaciszu. Nie ma to jak zapach pieczonych jabłek rozchodzący się po kuchni. Ich smak dobrze współgra z delikatnym ciastem. Gotowi, żeby spróbować? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
-300g mieszanki uniwersalnej
-2 jaja
-250g cukru
-0,5 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
- 2 jabłka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i do masy dodać kolejno olej, mleko i mąkę uniwersalną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksować jeszcze chwilę po czym odstawić ciasto na 15 minut. W tym czasie przygotować jabłka: obrać je ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na plasterki. Do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką uniwersalną tortownicy o średnicy około 26 cm wlać ciasto po czym na górze ułożyć jabłka. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni go tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!
0 komentarz(y)