Domowych słodyczy ciąg dalszy!

Tym razem mamy dla was pyszny, bezglutenowy placek z jabłkami. Idealne ciasto na rodzinne spotkania i spokojne wieczory w domowym zaciszu. Nie ma to jak zapach pieczonych jabłek rozchodzący się po kuchni. Ich smak dobrze współgra z delikatnym ciastem. Gotowi, żeby spróbować? Przepis znajdziecie poniżej. 

 

 

Składniki:

-300g mieszanki uniwersalnej

-2 jaja

-250g cukru

-0,5 szklanki oleju

-1 szklanka mleka

- 2 jabłka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jaja ubić z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i do masy dodać kolejno olej, mleko i mąkę uniwersalną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksować jeszcze chwilę po czym odstawić ciasto na 15 minut. W tym czasie przygotować jabłka: obrać je ze skórki i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na plasterki. Do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką uniwersalną tortownicy o średnicy około 26 cm wlać ciasto po czym na górze ułożyć jabłka. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni go tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem i cynamonem. 

Smacznego!