Biszkopt:
5 łyżek bezglutenowe mieszanki GRANO
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
szczypta soli
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki
2-3 łyżki cukru pudru
2 śmietan- fixy
Maliny lub inne owoce
Przygotowanie:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bezglutenową mieszankę GRANO przesiej j z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj kolejno żółtka ciągle ubijając. Mieszając dodaj cukier puder oraz cukier z wanilii. Na koniec dodaj przesiane suche składniki. Wszytko delikatnie wymieszaj.
Gotową masę rozprowadź na blasze. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 10-12 minut.
Przygotuj czystą ściereczkę i oprósz ją cukrem pudrem. Jeśli wybierasz większe owoce, pokrój je na drobną kostkę.
Upieczony biszkopt delikatnie przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zwiń w ściereczkę zaginając dłuższy bok do środka. Odłóż do wystudzenia.
Gdy biszkopt wystygnie, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan- fix i wymieszaj z cukrem pudrem. Zmiksuj wszystko.
Biszkopt ostrożnie rozwiń, dodaj krem, posyp malinami i dociśnij je do kremu. Całość zwiń w roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.
0 komentarz(y)