Biszkopt:

5 łyżek bezglutenowe mieszanki GRANO

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja

szczypta soli

6 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru z wanilią

 

Krem:

500ml schłodzonej śmietanki

2-3 łyżki cukru pudru

2 śmietan- fixy

 

Maliny lub inne owoce 

 

Przygotowanie:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bezglutenową mieszankę GRANO przesiej j z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj kolejno żółtka ciągle ubijając. Mieszając dodaj cukier puder oraz cukier z wanilii. Na koniec dodaj przesiane suche składniki. Wszytko delikatnie wymieszaj.

Gotową masę rozprowadź na blasze. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 10-12 minut.

Przygotuj czystą ściereczkę i oprósz ją cukrem pudrem. Jeśli wybierasz większe owoce, pokrój je na drobną kostkę.

Upieczony biszkopt delikatnie przełóż na ściereczkę, zdejmij papier do pieczenia i zwiń w ściereczkę zaginając dłuższy bok do środka. Odłóż do wystudzenia.

Gdy biszkopt wystygnie, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan- fix i wymieszaj z cukrem pudrem. Zmiksuj wszystko.

Biszkopt ostrożnie rozwiń, dodaj krem, posyp malinami i dociśnij je do kremu. Całość zwiń w roladę i odstaw do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem opcjonalnie oprósz cukrem pudrem.