Składniki:
130g mieszanki uniwersalnej GRANO
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garści płatków owsianych bezglutenowych GRANO
100g żurawiny
100g orzechów włoskich
100g musu jabłkowego
50g oleju kokosowego
50g masła orzechowego
70g cukru, najlepiej brązowego
Wykonanie:
Mieszankę uniwersalną, proszek do pieczenia i płatki owsiane wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać cukier i masło orzechowe. Całość wymieszać, nie ogrzewać zbyt mocno, tylko do rozpuszczenia się składników. Zawartość patelni przełożyć do miski z suchymi składnikami, dodać rozdrobnione orzechy laskowe i wcześniej namoczoną i pokrojoną na mniejsze części żurawinę. Zagnieść ciasto, formować niewielkie kulki, spłaszczać je na dłoni i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie około 3-4 minuty w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią.