Poniżej kolejne przepisy z wykorzystaniem mąki uniwersalnej:
Muffinki z jagodami:
Składniki:
300 g maki uniwersalnej
2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
130g cukru
2 jaja
1 szklanka jogurty greckiego
Pół szklanki oleju
Jagody (mogą być mrożone)
Do miski wbić całe jaja, dodać olej, cukier i jogurt. Wymieszać dokładnie za pomocą rózgi kuchennej. Wsypać mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia i sodę po czym wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do papilotek, po czy powkładać do środka jagody-po kilka sztuk. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Pleśniak
Składniki na ciasto:
200g masła
5 żółtek
400g maki uniwersalnej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Łyżka kwaśnej smietany 18%
Beza:
5 białek
200g cukru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
Słoik dżemu- najlepiej kwaśny- czarna porzeczka
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami i śmietaną. Ciasto podzielić na 3 części ( 2 mniejsze i jedna większa na spód). Do jednej z mniejszych części dodać kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie 3 części ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce.
W tym czasie zrobić bezę: białka ubić na sztywną pianę-można dodać do białek szczyptę soli. Po woli dodać cukier i dalej ubijać. Dodać skrobię i delikatnie wymieszać.
Blachę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jarzynowej największą z kul ciasta. Na ciasto wyłożyć równo dżem. Na to zetrzeć ciasto z kakao, po czym wyłożyć delikatnie pianę. Na wierzch zetrzeć ostatnią z kul ciasta.
Piec 45 minut w 180 stopniach.
Babka białostocka
Składniki:
-0,5 szkl. cukru
-4 jaja
-1 szklanka maki uniwersalnej
-2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-3/4 szklanki majonezu
-szczypta soli
-2 łyżeczki pasty waniliowej
-łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Całe jaja ubić z cukrem do uzyskania jednolitej masy, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Dodać majonez, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, pastę waniliową. Wymieszać dokładnie mikserem na wolniejszych obrotach. Masę przelać do formy- może być zwykła keksówka i piec w 180 stopniach 45 minut do tzw. suchego patyczka.
0 komentarz(y)