Odkryj 7 prostych przepisów, które przyrządzisz z naszą BEZGLUTENOWĄ MIESZANKĄ UNIWERSALNĄ!

 

Pierogi leniwe

Składniki:

-500g tłustego twarogu

-1 jajo

-270g mieszanki uniwersalnej

-szczypta soli

 

500 gramów twarogu tłustego zmielić na maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera na gładką masę. Dodać jedno jajo, szczyptę soli i około 270g mieszanki uniwersalnej. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką uniwersalną. Uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką uniwersalną, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki. Kluski wrzucać na gotującą się wodę i gotować około 5 minut od wypłynięcia.

 

Chleb maślany

Składniki:

-500g mieszanki uniwersalnej

-60 g roztopionego masła

-340ml mleka 3,2%

-2 łyżeczki octu

-2 łyżeczki soli

-1 łyżka cukru

-10 g drożdży suszonych

 

Wykonanie:

Do miski wsyp mieszankę uniwersalną. Dodaj kolejno: sól, cukier, drożdże suszone i przemieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, lekko podgrzane mleko i ocet. Wymieszaj ciasto, pozostaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu przez godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i przełóż do foremki ( 25cmx12cm) wysmarowanej masłem i obsypanej lekko mieszanką uniwersalną lub inną mąką bezglutenową. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia przez kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą i nakłuj lekko widelcem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 min w temperaturze 200 stopni, a kolejne 5 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w uchylonym piekarniku po czy wyjmij z foremki celem odparowania.

 

Pudding czekoladowy

Składniki:

-4 łyżki mieszanki uniwersalnej

-3 łyżki cukru

-2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Wykonanie

Z 500ml mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej wszystkie składniki. Do gotującego się mleka wlać roztworzoną mieszankę i gotować chwilę na wolnym ogniu.

 

Spód do pizzy

Składniki:

-250g mieszanki uniwersalnej

-1/2 łyżki soli

-1/3 łyżki cukru

-3,5g drożdży suszonych

-6 łyżek oleju

- 115 ml wody

 

Składniki połączyć, uformować cienki placek, posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki. Piec w 200 stopniach około 10 minut.

 

Ciastka kruche

Składniki:

-500g mieszanki uniwersalnej

-4 jaja

-3 łyżki cukru

-100g masła

-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto po czym odrywać porcje i formować z nich niewielkie ciasteczka. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Bezglutenowe gofry

Składniki:

-500g mieszanki uniwersalnej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-4 jaja

-360 ml mleka

 

Do miski wsyp 500g mieszanki uniwersalnej. Dodaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka jaj i 360 ml mleka.

Całość dokładnie wymieszaj po czym dodaj pianę ubitą z 4 białek. Do białek można dodać cukier, wedle upodobania.

Nałóż porcję ciasta na gofrownicę i zapiekaj aż będą rumiane.

 

Z podanej porcji wypieczesz około 8 gofrów.

 

Bezglutenowe naleśniki

Składniki:

-500g mieszanki uniwersalnej

-5 łyżek oleju

-2 jaja

-szczypta soli

-300ml mleka

-300 ml wody gazowanej

 

Do miski wsyp 500g mieszanki uniwersalnej. Dodaj 2 całe jaja, 5 łyżek oleju, szczyptę soli, 300ml mleka i 300ml wody (może być gazowana). Całość dokładnie wymieszaj. Można dodać cukier, wedle upodobania.

Nałóż porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smaż z obu stron aż będą rumiane.

 

Z podanej porcji wypieczesz około 12 naleśników.