Odkryj 7 prostych przepisów, które przyrządzisz z naszą BEZGLUTENOWĄ MIESZANKĄ UNIWERSALNĄ!
Pierogi leniwe
Składniki:
-500g tłustego twarogu
-1 jajo
-270g mieszanki uniwersalnej
-szczypta soli
500 gramów twarogu tłustego zmielić na maszynce lub rozdrobnić za pomocą blendera na gładką masę. Dodać jedno jajo, szczyptę soli i około 270g mieszanki uniwersalnej. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką uniwersalną. Uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką uniwersalną, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki. Kluski wrzucać na gotującą się wodę i gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Chleb maślany
Składniki:
-500g mieszanki uniwersalnej
-60 g roztopionego masła
-340ml mleka 3,2%
-2 łyżeczki octu
-2 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-10 g drożdży suszonych
Wykonanie:
Do miski wsyp mieszankę uniwersalną. Dodaj kolejno: sól, cukier, drożdże suszone i przemieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło, lekko podgrzane mleko i ocet. Wymieszaj ciasto, pozostaw w misce przykrytej ściereczką w ciepłym miejscu przez godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i przełóż do foremki ( 25cmx12cm) wysmarowanej masłem i obsypanej lekko mieszanką uniwersalną lub inną mąką bezglutenową. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia przez kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą i nakłuj lekko widelcem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 min w temperaturze 200 stopni, a kolejne 5 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu pozostaw na chwilę w uchylonym piekarniku po czy wyjmij z foremki celem odparowania.
Pudding czekoladowy
Składniki:
-4 łyżki mieszanki uniwersalnej
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie
Z 500ml mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej wszystkie składniki. Do gotującego się mleka wlać roztworzoną mieszankę i gotować chwilę na wolnym ogniu.
Spód do pizzy
Składniki:
-250g mieszanki uniwersalnej
-1/2 łyżki soli
-1/3 łyżki cukru
-3,5g drożdży suszonych
-6 łyżek oleju
- 115 ml wody
Składniki połączyć, uformować cienki placek, posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki. Piec w 200 stopniach około 10 minut.
Ciastka kruche
Składniki:
-500g mieszanki uniwersalnej
-4 jaja
-3 łyżki cukru
-100g masła
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto po czym odrywać porcje i formować z nich niewielkie ciasteczka. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Bezglutenowe gofry
Składniki:
-500g mieszanki uniwersalnej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jaja
-360 ml mleka
Do miski wsyp 500g mieszanki uniwersalnej. Dodaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka jaj i 360 ml mleka.
Całość dokładnie wymieszaj po czym dodaj pianę ubitą z 4 białek. Do białek można dodać cukier, wedle upodobania.
Nałóż porcję ciasta na gofrownicę i zapiekaj aż będą rumiane.
Z podanej porcji wypieczesz około 8 gofrów.
Bezglutenowe naleśniki
Składniki:
-500g mieszanki uniwersalnej
-5 łyżek oleju
-2 jaja
-szczypta soli
-300ml mleka
-300 ml wody gazowanej
Do miski wsyp 500g mieszanki uniwersalnej. Dodaj 2 całe jaja, 5 łyżek oleju, szczyptę soli, 300ml mleka i 300ml wody (może być gazowana). Całość dokładnie wymieszaj. Można dodać cukier, wedle upodobania.
Nałóż porcję ciasta na lekko natłuszczoną patelnię i smaż z obu stron aż będą rumiane.
Z podanej porcji wypieczesz około 12 naleśników.
0 komentarz(y)