Składniki na biszkopt:
-160g mieszanki uniwersalnej
-120 g cukru
-3 jaja
-100 g roztopionego masła
-160g jogurtu naturalnego lub greckiego
-30 g kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
Składniki na krem:
800ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietanfixy
150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
Herbata z cukrem i cytryną do nasączenia biszkoptu
Słoik dżemu z czarnej porzeczki
Tabliczka ciemnej czekolady
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, bez wyczuwalnych grudek cukru. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy roztopione, ostudzone masło oraz jogurt naturalny. W oddzielnej misce łączymy mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do ich połączenia, najlepiej łyżką a nie mikserem. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra- dół.
W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy za pomocą miksera, dodając 2 śmietanfixy i cukier puder. Po ubiciu śmietany dodajemy wiórki kokosowe (można je zmielić w zwykłym młynku). Krem chłodzimy.
Przestudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając powstałą podczas pieczenia górkę. Nasączamy dowolnym pączem, może to być zwykła herbata z cytryną i cukrem. Nasączony biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy krem kokosowy. Górę polewamy rozpuszczoną w odrobinie mleka czekoladą (przestudzoną). Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
0 komentarz(y)