Składniki na biszkopt:

 

-160g mieszanki uniwersalnej

-120 g cukru

-3 jaja

-100 g roztopionego masła

-160g jogurtu naturalnego lub greckiego

-30 g kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 łyżeczki sody

 

 

Składniki na krem:

 

800ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 śmietanfixy

150 g wiórków kokosowych

 

Dodatkowo:

Herbata z cukrem i cytryną do nasączenia biszkoptu

Słoik dżemu z czarnej porzeczki

Tabliczka ciemnej czekolady

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, bez wyczuwalnych grudek cukru. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy roztopione, ostudzone masło oraz jogurt naturalny. W oddzielnej misce łączymy mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do ich połączenia, najlepiej łyżką a nie mikserem. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra- dół.

W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy za pomocą miksera, dodając 2 śmietanfixy i cukier puder. Po ubiciu śmietany dodajemy wiórki kokosowe (można je zmielić w zwykłym młynku). Krem chłodzimy.

 

Przestudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając powstałą podczas pieczenia górkę. Nasączamy dowolnym pączem, może to być zwykła herbata z cytryną i cukrem. Nasączony biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy krem kokosowy. Górę polewamy rozpuszczoną w odrobinie mleka czekoladą (przestudzoną). Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.