Składniki na biszkopt:
-160g mieszanki uniwersalnej
-120 g cukru
-3 jaja
-100 g roztopionego masła
-160g jogurtu naturalnego lub greckiego
-30 g kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
Składniki na krem:
-400g śmietany kremówki 30%
-120g serka mascarpone
-40g cukru pudru
-2 śmietanfixy
-pół tabliczki czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
-3 banany
-Poncz do nasączenia biszkoptu (np. sok z cytryny z wodą, herbata itp.)
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, bez wyczuwalnych grudek cukru. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy roztopione, ostudzone masło oraz jogurt naturalny. W oddzielnej misce łączymy mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do ich połączenia, najlepiej łyżką a nie mikserem. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra- dół. Z wystudzonego ciasta odcinamy górę, a za pomocą łyżeczki wyskrobujemy środek w spodzie biszkoptu robiąc zagłębienie około 1 cm -to ciasto będzie nam jeszcze potrzebne
0 komentarz(y)