Składniki na biszkopt:

 

-160g mieszanki uniwersalnej

-120 g cukru

-3 jaja

-100 g roztopionego masła

-160g jogurtu naturalnego lub greckiego

-30 g kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 łyżeczki sody

 

Składniki na krem:

-400g śmietany kremówki 30%

-120g serka mascarpone

-40g cukru pudru

-2 śmietanfixy

-pół tabliczki czekolady gorzkiej

 

Dodatkowo:

-3 banany

-Poncz do nasączenia biszkoptu (np. sok z cytryny z wodą, herbata itp.)

 

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, bez wyczuwalnych grudek cukru. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy roztopione, ostudzone masło oraz jogurt naturalny. W oddzielnej misce łączymy mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając tylko do ich połączenia, najlepiej łyżką a nie mikserem. Masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, grzanie góra- dół. Z wystudzonego ciasta odcinamy górę, a za pomocą łyżeczki wyskrobujemy środek w spodzie biszkoptu robiąc zagłębienie około 1 cm -to ciasto będzie nam jeszcze potrzebne