Dzisiaj mamy coś dla fanów kuchni azjatyckiej. Pyszny przepis na BEZGLUTENOWE PIEROŻKI Z MĄKI RYŻOWEJ.

W naszym przepisie znajdziecie warzywny farsz, jednak zachęcamy was do eksperymentowania i dodawania do pierogów swoich ulubionych składników.

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mąki ryżowej

- 1 szklanka mieszanki uniwersalnej (dostępnej w naszym sklepie) 

- 1,5 szklanki wody

- 2 łyżki oleju

- szczypta soli

Wodę zagotować w garnku. Do wrzątku wsypać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na pół godziny. Po wystygnięciu rozwałkować i oprószyć obficie mieszanką uniwersalną, żeby nie kleiło się do palców. Następnie pociąć na mniejsze kawałki, dodać po łyżeczce farszu na pieróg i zalepić go. Pierogi ostrożnie wkładamy do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze minutę.

Składniki na farsz:

- 2 papryki

- 1 cebula

- 1 mały por

- 2 marchewki

- kiełki fasoli według uznania

- łyżeczka startego imbiru

- 3 łyżki miodu

- 1/2 szklanki wody

Wszystkie warzywa drobno siekamy. Podsmażamy cebulę, aż się zarumieni, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich miód, imbir i wodę. Czekamy aż woda wyparuje tworząc gęstszy sos. Gotowy farsz nakładamy na ciasto. I gotowe!

Pierogi można podawać ze smażoną cebulką lub bezglutenowym sosem sojowym.