Dzisiaj mamy coś dla fanów kuchni azjatyckiej. Pyszny przepis na BEZGLUTENOWE PIEROŻKI Z MĄKI RYŻOWEJ.
W naszym przepisie znajdziecie warzywny farsz, jednak zachęcamy was do eksperymentowania i dodawania do pierogów swoich ulubionych składników.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mieszanki uniwersalnej (dostępnej w naszym sklepie)
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Wodę zagotować w garnku. Do wrzątku wsypać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na pół godziny. Po wystygnięciu rozwałkować i oprószyć obficie mieszanką uniwersalną, żeby nie kleiło się do palców. Następnie pociąć na mniejsze kawałki, dodać po łyżeczce farszu na pieróg i zalepić go. Pierogi ostrożnie wkładamy do gotującej się wody. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze minutę.
Składniki na farsz:
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 mały por
- 2 marchewki
- kiełki fasoli według uznania
- łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki wody
Wszystkie warzywa drobno siekamy. Podsmażamy cebulę, aż się zarumieni, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich miód, imbir i wodę. Czekamy aż woda wyparuje tworząc gęstszy sos. Gotowy farsz nakładamy na ciasto. I gotowe!
Pierogi można podawać ze smażoną cebulką lub bezglutenowym sosem sojowym.
0 komentarz(y)