Powoli zbliża się do nas wiosna, dlatego przygotowaliśmy dla was wiosenne danie z owocami. Bezglutenowe knedle są szybkie w przygotowaniu, mają niewiele składników i możecie je zrobić ze swoimi ulubionymi owocami. Zajrzyjcie do przepisu poniżej.

 

 

 

 

 

Składniki:

- 1,3 kg ziemniaków

- 2 jajka

- szklanka Mieszanki Uniwersalnej (200g)

- szczypta soli

- garść ulubionych owoców (np. 24 truskawek, 12 śliwek średniej wielkości)

- 3 łyżeczki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, tak aby były miękkie. Z owoców odsączamy wodę ściereczką i posypujemy je cukrem pudrem. Następnie ostudzone ziemniaki miażdżymy na papkę. Dodajemy jajka, sól i mąkę. Ugniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynek. Spłaszczamy je i kładziemy na środku ulubiony owoc. Zamykamy owoc w cieście i obtaczamy całość Mieszanką Uniwersalną, żeby kulki się nie lepiły. Knedle wrzucamy do gotującej się wody, a po wypłynięciu gotujemy przez 4 minuty. Na koniec możemy polać je masłem i posypać cukrem.

Przepis jest na 24 knedle.