Dzisiaj polecamy Wam kolejny przepis wielkanocny! Bezglutenową karpatkę z Mieszanki Uniwersalnej.
To pyszne ciasto nie jest wbrew pozorom takie trudne. Zajmuje trochę więcej czasu niż szarlotka, jednak zdecydowanie warto go spróbować, szczególnie jeśli lubicie kremy.
Ciasto:
-240g wody
-150g masła
-150g mąki uniwersalnej
-2 jaja
-szczypta soli
Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe bezglutenowe
-700ml mleka
-60g cukru
-200g masła
Wodę i masło umieszczamy w rondlu i zagotowujemy. Ściągamy z gazu i wsypujemy mąkę uniwersalną z odrobiną soli i mieszamy energicznie. Rondelek umieszczamy na gazie i gotujemy masę przez 2 minuty ciągle mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 spody
(blacha o wymiarach 28x24cm) w temp 180 stopni przez 30 minut.
Masa budyniowa:
Do rondelka wlewany 500ml mleka. Budynie wraz z cukrem rozpuszczamy w pozostałych 200ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę. Ostudzony budyń miksujemy z masłem. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder.
Pierwszy z upieczonych blatów kładziemy na spodzie blachy a następnie wylewamy na niego krem budyniowy.Całość przykrywamy drugim blatem. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
0 komentarz(y)