Dzisiaj polecamy Wam kolejny przepis wielkanocny! Bezglutenową karpatkę z Mieszanki Uniwersalnej.

To pyszne ciasto nie jest wbrew pozorom takie trudne. Zajmuje trochę więcej czasu niż szarlotka, jednak zdecydowanie warto go spróbować, szczególnie jeśli lubicie kremy. 

 

 

 

 

 

Ciasto:

-240g wody

-150g masła

-150g mąki uniwersalnej

-2 jaja

-szczypta soli

 

Krem budyniowy:

- 2 budynie waniliowe bezglutenowe

-700ml mleka

-60g cukru

-200g masła

 

 

Wodę i masło umieszczamy w rondlu i zagotowujemy. Ściągamy z gazu i wsypujemy mąkę uniwersalną z odrobiną soli i mieszamy energicznie. Rondelek umieszczamy na gazie i gotujemy masę przez 2 minuty ciągle mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 spody

(blacha o wymiarach 28x24cm) w temp 180 stopni przez 30 minut.

 

Masa budyniowa:

 

Do rondelka wlewany 500ml mleka. Budynie wraz z cukrem rozpuszczamy w pozostałych 200ml mleka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę. Ostudzony budyń miksujemy z masłem. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy cukier puder.

 

Pierwszy z upieczonych blatów kładziemy na spodzie blachy a następnie wylewamy na niego krem budyniowy.Całość przykrywamy drugim blatem. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.